Wapen tegen Moonballs


Dat is geen tennis, is vaak het commentaar nadat een speler die bijna uitsluitend moonballs (alle ballen half hoog of hoog met topspin terugslaan zonder de intentie het punt direct te winnen) produceert, weer eens heeft gewonnen. Maar Arantxa Vicario-Sanchez won er diverse Grand Slam-toernooien mee! Wat doe je tegen zo’n lastige tegenstander? In ieder geval niet overschakelen op een speelstijl die je niet beheerst, zoals bijvoorbeeld serve en volley en chip and charge. Maar raak ook niet in paniek. Blijf je eigen spel spelen en vertrouw op je sterke slagen. Wacht geduldig op die te korte bal of dat open veld. Dan sla je toe met je wapen. Belangrijk: concentratie bewaren en verzorgd voetenwerk. Daar krijg je die lastige tegenstander mee op de knieën!

Bal halfcourt?

Veel tennissers hebben problemen met ballen die halfcourt, dus ongeveer bij de servicelijn, stuiten. Het lijkt eenvoudig en verleidelijk zo’n bal een dreun te geven en zo het punt snel binnen te halen. Maar al te vaak leidt dit tot fouten. Te veel haast en te weinig oefening zijn hiervoor de redenen. Als je ziet aankomen dat de bal van je tegenstander halfcourt gaat komen, zorg dan dat je er snel bij bent. Probeer de bal zo hoog mogelijk te nemen want dan heb je de minste kans dat hij in het net verdwijnt of buiten de lijnen belandt. Gebruik geen enorme achterzwaai maar maak de slag wel helemaal af. Natuurlijk loop je door naar het net en bereid je je voor op de volley of smash met een split step. Onthoud dat jouw aanvalsbal langs de lijn het meest effectief is, omdat je dan je opponent minder tijd en minder hoeken geeft voor zijn antwoord. En train op deze slag tijdens je oefensessies.

Bal zonder snelheid

Op het eerste gezicht vreemd, maar toch is het vaak eenvoudiger een bal die vaart heeft te retourneren dan één die weinig snelheid heeft. In het eerste geval maak je gebruik van die snelheid en veel spelers kunnen zo’n bal in elke richting met dezelfde vaart terugspelen. Veel lastiger is een bal met weinig snelheid. De verleiding is groot die een flinke dreun te geven, maar helaas zal die in veel gevallen buiten de lijnen belanden. Ga niet voor de winner en sla met iets minder racketsnelheid dan normaal. Zorg dat je een flinke marge boven het net aanhoudt en probeer niet tegen de lijnen te spelen. Je tegenstander probeert een fout uit te lokken. Jij betaalt hem met dezelfde munt terug.