Nederland wint cruciale dubbelthriller

Als tiebreaks loterijen zijn, dan heeft Nederland dit weekend tegen Oekraïne de dubbele hoofdprijs te pakken. Net als in het enkelspel van Thiemo de Bakker, vielen de cruciale setbepalers ook in het dubbelspel de kant van Nederland op. Robin Haase nam het Nederlandse koppel als kersvers ATP-winnaar in het herendubbel op de doorslaggevende momenten op sleeptouw, waardoor Oranje na twee speeldagen met 2-1 leidt in Charkov. Met 7-6(6) 6-7(5) 6-4 7-6(9) sleepten Haase en De Bakker de overwinning tegen Stakhovsky en Bubka uit het vuur.

Om maar aan te geven hoe dicht de beide teams bij elkaar lagen: Er viel in de hele wedstrijd slechts één break te noteren. Dat was het moment dat Nederland dankzij een gemiste backhand volley van Bubka op 2-2 in de derde set de servicegame van Stakhovsky wist binnen te halen.

Nederland mocht zich op dat moment gelukkig prijzen dat het die voorsprong had weten te nemen, want de eerste set was de Oekraïeners op hele zure wijze uit de handen geglipt. Niet alleen liet het gastland vijf breakkansen onbenut, in de tiebreak sloeg Stakhovsky op 6-5 een dubbele fout, waardoor Haase met een paar schitterende volleys bij de volgende twee punten alsnog de set kon veroveren voor Nederland.

Nadat Haase met een forehand volley winner ook aan de derde set een einde had gemaakt, kreeg Nederland op 1-1 in de vierde set een big point om de wedstrijd mogelijk definitief in het slot te gooien. De Bakker miste echter een backhand volley, waarna een reeks van vrijwel alleen maar snelle servicegames volgde aan beide kanten. Een tiebreak moest dus de beslissing brengen.

Oekraïne nam een 4-2 voorsprong, maar met een streep van een forehand return maakte Haase die achterstand ongedaan. Op 5-6 overleefde Oekraïne een matchpoint, dankzij een gelukkige volleywinner via het racketframe van Bubka. Met een ace poetste De Bakker op 6-7 vervolgens een setpunt van de Oost-Europeanen weg. Oekraïne kreeg nog twee setpunten, twee keer weggewerkt door uitstekend volleerwerk van Haase. Bubka maakte op zijn beurt nog een wedstrijdpunt ongedaan met een ace.

Bij het derde matchpoint van Nederland op 10-9, was het wederom Haase die opstond. Na een paar ferme forehands werd het de Oekraïners uiteindelijk teveel aan het net, en volgde er een enorme ontlading bij het Nederlandse kamp.

Als Thiemo de Bakker morgen weet te winnen van Sergey Stakhovsky in de strijd der kopmannen, dan gaat Nederland door naar de volgende ronde tegen Zuid-Afrika. Robin Haase heeft anders nog de mogelijkheid om de klus te klaren door met Ilya Marchenko af te rekenen.


Leave a Reply