De beste tennishouding


Wat is de beste tennis houding? Hieronder enkele punten om op te letten:

Knieen buigen

Je hoort het je tennisleraar elke keer weer roepen: ‘Ga door je knieën!’ Maar wat zijn nu de redenen om dat te doen? We geven je er vier:
• Als je door je knieën gaat maken de snaren een betere lijn met de balvlucht. Het gevolg is een beter balcontact en dus meer controle. De bal komt waar jij dat wilt.
• Je staat dan dichter bij de grond en dat betekent een betere balans, omdat je lichaamsgewicht lager ligt. Dat levert je meer controle op en bovendien sta je beter klaar voor je volgende slag.
• Het is een betere uitgangspositie om lastige ballen van je tegenstander te bereiken, omdat je als het ware een sprongetje kunt maken en dus eerder bij de bal bent.
• Je kunt meer power ontwikkelen. Die komt vanuit de rotatie van je heup en je schouder en met gebogen knieën kun je die beter aanwenden.

Hoofd laag houden

Wanneer je merkt dat er relatief veel van jouw slagen in het net belanden, is de kans groot dat je naar de bal kijkt terwijl je dat juist nu niet moet doen. Nee, dit is geen overtreding van les één (altijd naar de bal kijken). Vlak na het balcontact zijn veel tennissers geneigd naar de bal te blijven kijken. Als je je hoofd te snel omhoog beweegt, is de kans groot dat je uitzwaai dat ook doet met als gevolg dat je de slag niet afmaakt. De bal gaat dan maar al te vaak het net in. Volg de bal dus voortaan pas nadat je de hele slag hebt afgemaakt.

Uit balans

Veel fouten worden veroorzaakt doordat de speler tijdens de slag niet in balans is. De oorzaak is vaak verkeerd voetenwerk. Vlak voor de slag sta je stevig met beide voeten op de baan met de knieën iets gebogen. Tijdens de slag kom je omhoog en probeer je je gewicht in de slag te leggen. Je krijgt ook meer balans door ook je niet-slag arm te gebruiken. Laat die bij een forehand naar de komende bal wijzen en het wordt simpeler je gewicht in de slag te leggen. Bij de backhand houd je het racket ook met de andere arm vast aan de steel tot het moment van de achterzwaai. Dan breng je de niet-slag arm naar achteren, waardoor je beter in balans bent. En vergeet niet je hoofd stil te houden.