Big Points in Tennis


We horen het tv-commentatoren dikwijls roepen: ”Dit is een Big Point (BP).” Dan bedoelen ze een punt dat cruciaal kan zijn voor het verloop van de wedstrijd. Natuurlijk behoort ieder punt van de tie-break in de derde set tot zo’n BP. Maar een stand van 30-30 bij 2-4 in de derde set is ook een BP. Net als elk punt wanneer je serveert om in de wedstrijd te blijven. Maar wat moeten we nu doen op zo’n BP?

Veel clubspelers zijn geneigd hun normale routine en speelwijze te veranderen. Dat gaat vaak onbewust maar kan fatale gevolgen hebben. Vaak gaat de speler ineens gehaast te werk. In plaats van de volledige tijd tussen de punten te benutten, wil hij zo snel mogelijk serveren voor het volgende punt. Dit is een psychologisch gevolg van angst en om zo snel mogelijk uit die benarde situatie te raken, voert men het speeltempo op. En daar gaan onnodig veel partijen door verloren.

Probeer je normale speelwijze aan te houden

Tijdens een Big Point (BP) moeten we proberen onze normale speelwijze aan te houden. Bij onze eigen service behouden we hetzelfde ritueel: het aantal keren stuiten van de bal, de tijd tussen twee beurten. Ook tijdens de rally zijn veel spelers geneigd het punt sneller proberen te beëindigen dan gebruikelijk. Dat doen ze door bijvoorbeeld ineens een dropshot te slaan, serve and volley te spelen, of een winner proberen te slaan wanneer dat eigenlijk nauwelijks mogelijk is. Kortom, we nemen risico’s, die we eerder niet namen en dat eindigt meestal in een punt voor de tegenstander.  Vaak gaat dat onbewust. Dus probeer hier alert op te zijn en blijf je eigen spel spelen, juist tijdens de Big Point.

Waarschijnlijk heb je, al dan niet bewust, een aantal rituelen ontwikkeld: het aantal keren dat je de bal laat stuiten voor de service, een huppeltje voor de return, op je vingers blazen, enzovoort. Wees je bewust van die kleine gewoonten en verander die vooral niet als het gaat om Big Points. Daarnaast is het van belang dat je je bewust bent van je mentale gesteldheid. Je kunt pas weten wat je moet doen bij druk indien je je bewust bent van die gesteldheid. Hier een paar tips:

  1. Neem iets meer tijd tussen de punten.
  2. Focus op je speelplan en probeer de punten te visualiseren.
  3. Adem een paar keer diep en doe alsof de druk weggeblazen wordt met het uitademen.

Conclusie

De beste strategie tijdens Big Points is het spelen van het soort spel waar je je het meest vertrouwd bij voelt en waar je dus het beste in bent. Wie regelmatig de toppers aan het werk ziet, ontdekt dat zij tijdens BP’s vasthouden aan bepaalde spelpatronen en wachten op de kans hun sterkste wapen in stelling te brengen. Zij zijn ook in staat volledig in het hierennu te spelen en denken niet aan de eventuele gevolgen van de uitkomst van het BP. De echt toppers spelen tijdens zo’n BP extra geconcentreerd, zonder enige verkramping. En trainen hier ook op. Doe als de profs en probeer tijdens je volgende trainingssessie de BP’s na te bootsen. Doe dat tegen trainingspartners met verschillende speelstijlen. Als je dit regelmatig doet, kun je de BP’s in jouw wedstrijden met vertrouwen tegemoet zien.

Dit artikel werd geschreven door Ed Gouwelaar, die zich voornamelijk bezig houdt met tafeltennis, maar daarnaast ook een fervent liefhebber van tennis is.